act4children


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Καμπάνιες / Video / Δραστηριότητες Ενδιαφέροντα Άρθρα Πληροφορίες και Συμβουλές Επικοινωνία
Νέα / Ανακοινώσεις
2012-06-14
Πρότυπα

Πρότυπα

    Μια πτυχή που δεν πρέπει ποτέ ναχάνουμε από τα μάτια μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα επιδιώκει ναδημιουργεί πρότυπα, προκειμένου να διευκολύνει το πέρασμα των πολιτικών, τιςοποίες απεργάζεται.

            Τα πρότυπα αυτά είναι σχεδόν πάντασυνυφασμένα με την ουσία, το πνεύμα και το βάθος των πολιτικών που εξυφαίνονται στη συνέχεια.

            Προπομπός στη δημιουργία αυτών τωνπροτύπων είναι πολύ συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία δημιουργούν «προσωπικότητεςκύρους» οι οποίες χαρακτηρίζουν, αναπαράγουν και στηρίζουν τα πρότυπα αυτά.

            Δεν έχει περάσει πολύς καιρός πουακούγαμε συστηματικά και συχνά για την Ισπανία, τη χώρα πρότυπο. Εξ’ αρχήςδιευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμιά αντιπαλότητα με τον εξαίρετο, μαχητικό καιδημοκρατικό Ισπανικό λαό.

            Η Ισπανία ήταν πρότυπο γιατί είχεμια εξαιρετικά δυναμική ανάπτυξη,ήτανπρότυπο γιατί είχε μια εξαιρετικά οργανωμένη γεωργική παραγωγή,ήτανπρότυπο γιατί κατάφερνε να έχει ταυτόχρονα και βιομηχανική παραγωγή,ήτανπρότυπο γιατί ήταν ο τέλειος τουριστικός προορισμός που είχε οργανωθεί όπωςαπαιτούσαν οι καιροί,

ήτανπρότυπο γιατί είχε τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου με τεράστια οικονομικά budget  και παίκτες ημίθεους,ήτανπρότυπο γιατί η πολιτική ηγεσία της είτε δήλωνε αριστερά είτε δήλωνε δεξιά,κατάφερνε να τα βρίσκει προ και μετά των εκλογών και να χαράζει και νασυνεχίζει ενιαίες και ομοιόμορφες πολιτικές.

        Η Ισπανία, η χώρα πρότυπο που μαςέδειχναν αυτά τα δυόμισι χρόνια, ένα ωραίο πρωί ξαφνικά χρεοκόπησε, είτε αυτότο ονομάσεις χρεοκοπία των Τραπεζών είτε χρεοκοπία της χώρας της ίδιας.

            Το πρότυπο κατέρρευσε, για να φανείπίσω από αυτό ότι χρόνια ολόκληρα το 25% του λαού ήταν στην ανεργία, δίπλα στημεγάλη αυτή ανάπτυξη υπήρχε ταυτόχρονα και η μαζική φτώχεια. Το πρότυποκατέρρευσε για να φανεί πίσω από κει ότι η ουσία του προβλήματος είναι το ίδιοτο σύστημα, η δομική του κρίση, η προσπάθειά του να την μετακινήσει και να τηνπεράσει στις πλάτες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των νεολαίων.

            Μεγαλώσαμε σε φτωχικές γειτονιές,ήμασταν παιδιά αμέσως μετά τη μεταπολεμική περίοδο. Είχαμε την τύχη ναβρίσκονται μια και δυο γενιές μπροστά μας, προσωπικότητες γίγαντες που ήταναντάξια πρότυπά μας.  Ο Θεοδωράκης, οΧατζηδάκης, ο Κατράκης, ο Βέγγος, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Παπανικολάου, η Μελίνακαι τόσοι άλλοι. Αρκετά χρόνια μετά, με πείσμα και επιμονή προχωρούσε μιαπροσπάθεια δημιουργίας των ακριβώς αντίθετων προτύπων – προσωπικοτήτων. Ένα απόαυτά τα πρότυπα ήταν ο μάτσο άνδρας, ο τύπος βαρύς και ασήκωτος που δεν δίσταζενα ρίξει και κάποια χαστούκια ακόμα και σε γυναίκες. Για να πεισθούμε ότι τοπρότυπο αυτό ήταν σημαντικό και ενδιαφέρον, συχνά ακούγαμε από γυναικεία χείληνα μας εξιστορούν το πόσο ενδιαφέρων και ωραίος τύπος είναι αυτός. Το πρότυπο προχώρησε,έλαβε ιδεολογικά και άλλα χαρακτηριστικά, και σήμερα βλέπουμε φασίστες καιναζιστές να το προβάλουν ως το αναγκαίο πρότυπο για τη προστασία της κοινωνίας.Δίμετροι εκπαιδευμένοι με στρατιωτικό τρόπο, γνώστες πολεμικών τεχνών, μεεκπαίδευση που αναρωτιέται κανείς σε ποια οργανωμένα στρατόπεδα γίνεται,επελαύνουν τις νύχτες στους δρόμους κατά ομάδες. Πολλοί μαζί κτυπούν αλύπηταμεμονωμένους και αδύναμους, κτυπούν παιδιά, γυναίκες και μικροκαμωμένουςμετανάστες. Πολλοί μαζί εφορμούν κατά μεμονωμένων και δεν διστάζουν να τουςχαράξουν, πότε με ξυράφια και  πότε μεμαχαίρια.

            Αυτό το φασιστικό – ναζιστικό πρότυποπου για πολύ καιρό υποθάλφθηκε, και σήμερα προορίζεται ίσως για εμπροσθοφυλακή,βίας και καταστολής συλλογικών και ατομικών αγώνων, είναι βέβαιο ότι ο λαός θατο καταδικάσει. Οι καιροί που ζούμε είναι εξαιρετικά δύσκολοι, σκληροί αλλά καιταυτόχρονα ιστορικοί γιατί θα γεννήσουν το καινούριο. Ενδεχομένως είμαστε ακόμαστη μέση του δύσκολου τοκετού. Ένα όμως είναι σίγουρο. Οι λαοί γνωρίζουν να καιροφυλακτούν, γνωρίζουν να φυλάνε Θερμοπύλες. Είναιβέβαιο ότι και αυτή τη φορά όσο δύσκολο και αν σήμερα φαίνεται οι λαοί θανικήσουν.


Κώστας Σκηνιώτης

by: graphics.gr