act4children


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Καμπάνιες / Video / Δραστηριότητες Ενδιαφέροντα Άρθρα Πληροφορίες και Συμβουλές Επικοινωνία
Νέα / Ανακοινώσεις
2011-06-13
Δελτίο Ενημέρωσης 13/6/2011

                                          Σύνταγμα

          Και ξαφνικά ο κόσμος βρέθηκε στοδρόμο. Αυτός ο ίδιος κόσμος, που μόλις πριν από λίγο καιρό λέγαμε ότι είναιβολεμένος, ότι είναι εκπαιδευμένος να κάθεται στο καναπέ, ότι δεν ενδιαφέρεταιγια τίποτε πια. Κάποιες συγκεκριμένες περιόδους είναι αλήθεια ότι όλοι μαςαναρωτηθήκαμε αν πράγματι είχαμε βυθιστεί στη ραστώνη του εύκολου, τουγρήγορου, του άκοπου και καμιά φορά του μη σύννομου.

          Είναι αλήθεια ότι οι ιδιότητες αυτέςδεν ταιριάζουν, δεν ανήκουν και δεν αρμόζουν σε ένα λαό σαν τον Ελληνικό λαόπου αν κανείς κοιτάξει την ιστορία του διαχρονικά, διαπιστώνει ότι είναιιστορία κοινωνικών αγώνων γραμμένων με αίμα, με ιδρώτα, με εξορίες, μεμετανάστευση. 

          Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενααρκετά χρόνια έγιναν όλα τα αναγκαία και απαραίτητα από τους Κυβερνώντες και  τους μηχανισμούς που αποφασίζουν μεοικονομικούς όρους κυρίως, για να βρεθούμε σ’ αυτή τη σημερινή θέση. Η ύπαιθροςαποσαθρώθηκε και η αγροτική παραγωγή συρρικνώθηκε για να διευκολύνει τις εισαγωγές,η βιομηχανία της χώρας ουσιαστικά εκδιώχθηκε ή έκλεισε αφήνοντας για άλλουςμηχανισμούς την αξία που αφήνει σε μια χώρα η παραγωγή. Ο άκρατοςκαταναλωτισμός που βασιζόταν κυρίως στις εισαγωγές και στο δανεισμό, οισυστηματικές φούσκες που στηρίχτηκαν και επιδιώχθηκαν από το τραπεζικό σύστημαφάνηκε ότι ήταν ικανές να αλλοιώσουν οριστικά την ταξική και πολιτική συνείδησητης κοινωνίας. Έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μη παραγωγικό πρότυπο γιανα στηριχθεί πάνω του ένα συγκεκριμένου τύπου καταναλωτικό πρότυπο. 

          Η βαθιά κρίση του ΚαπιταλιστικούΣυστήματος, έφερε με απίστευτα γοργό τρόπο στην επιφάνεια τα οδυνηρά προβλήματατης Ελληνικής οικονομίας.

          Και ξαφνικά εκεί που έμοιαζε ότι πλέονη μιζέρια, η κατάθλιψη και η κοινωνική καταχνιά είχαν πέσει πάνω σε όλους μας,οι πόρτες άνοιξαν και ο κόσμος βρέθηκε στο δρόμο και στο Σύνταγμα. 

          Είναι αλήθεια ότι γύρω από τοφαινόμενο μπορούν να γίνουν πολλές αναλύσεις, και είναι αλήθεια επίσης ότι τοφαινόμενο αυτό που είναι καταλυτικό και σημαντικό δεν μπορεί να σβήσει τητεράστια σημασία των θεσμικών εκπροσωπήσεων της κοινωνίας όπως είναι πέρανάλλων, τα Κόμματα και τα Συνδικάτα. Είναι οι εκπροσωπήσεις στις οποίες ο λαόςστηρίζει πάντα την πολιτική και συνδικαλιστική έκφραση των προσπαθειών και τωνμαχών του για ένα καλύτερο μέλλον.

          Όμως πρέπει κανείς να δει ότι στοφαινόμενο Σύνταγμα συμπυκνώνονται μερικές μεγάλες αξίες της Ελληνικής κοινωνίαςπου κοντεύαμε να ξεχάσουμε, οι αξίες αυτές αναδεικνύονται  από τον τρόπο με τον οποίο χιλιάδες πολίτεςτης χώρας, συγκεντρώνονται, διαδηλώνουν, συντηρούν αποχωρούν και επανέρχονταιστο χώρο της πλατείας. Μερικές από τις σημαντικές αυτές αξίες πουαναδεικνύονται και πάλι είναι : ΣυνέπειαΥπευθυνότηταΝουνέχειαΤάξηΑξιοπρέπειαΓενναιότηταΜαζι-κότηταΑλληλεγγύη. 

          Η μαζική αυτή έξοδος των πολιτών στηπλατεία και στο δρόμο πέραν των άλλων δίνει μια νότα αισιοδοξίας κόντρα στηκαταθλιπτικότητα της εποχής. Είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλειουσιαστικά, ώστε στη πορεία των πραγμάτων και μαζί με τους θεσμικούςεκπροσώπους των πολιτών, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διεκδίκησης υπεράσπισηςκαι κατάκτησης σημαντικών δημοκρατικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

                    Κώστας Σκηνιώτης                                            

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

                     


by: graphics.gr