act4children


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Καμπάνιες / Video / Δραστηριότητες Ενδιαφέροντα Άρθρα Πληροφορίες και Συμβουλές Επικοινωνία
Νέα / Ανακοινώσεις
2011-05-05
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ

ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ

5 Μαΐου  2010 – 5 Μαΐου 2011

Κλείνει ένα χρόνος, από το γεγονός της δολοφονίας των τεσσάρων ανθρώπων στην MARFIN κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας τωνεργαζόμενων εκείνη τη μέρα.

Ένα χρόνο μετά αναζητούνται οι πραγματικοί αίτιοι και υπαίτιοι αυτής τηςδολοφονικής επίθεσης.

Μιας επίθεσης που είναι σίγουρο ότι έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις μετέπειτααγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ένα χρόνο μετά όλα τα αιτήματαβρίσκονται στη πρώτη γραμμή, με πρώτο το αίτημα της υπεράσπισης της εργασίαςπου είναι κυρίαρχο δημοκρατικό αγαθό, το οποίο περιλαμβάνεται σε κάθεδημοκρατικό σύνταγμα αλλά και στον Ευρωπαϊκό χάρτη των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Ασφαλώς κυρίαρχο είναι και το αίτημα να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι, οι φυσικοί καιοι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονίας τριών ανθρώπων και ενός ανθρώπου πουέμελλε να γεννηθεί. Ανεβάζουμε ξανά το άρθρο “το βλέμμα” που συντάξαμε καιδημοσιεύσαμε τόσο στο site όσο καιστο Τύπο για την 5/5/2010. Πιστεύουμε ότι πολλά από τα αναφερόμενα σημεία τουεξακολουθούν να είναι και σήμερα επίκαιρα.

                                                       

Γιατην ACT4CHILDREN

                                                                Κώστας Σκηνιώτης


ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ

05/05/2010

Ένας φίλος, μου μετέφερε την εικόνα. Στηφωτογραφία ήταν μια εργαζόμενη της τράπεζας στην οποία έγινε το τετραπλό φονικότην 05/05/2010. Ήταν μια από τους εργαζόμενους ανθρώπους που κατάφεραν νασωθούν. Μεγένθυνα μου είπε ο φίλος, την εικόνα της φωτογραφίας της που ήτανστην εφημερίδα. Στο πρόσωπό της ήταν αποτυπωμένος ο τρόμος και μαζί ήταναποτυπωμένο το μεγάλο ερωτηματικό. Ακόμα και εκείνη την ώρα, την ώρα που οπυροσβέστης – διασώστης την είχε πλησιάσει για να της προσφέρει τη σωτηρία, οτρόμος και το ερωτηματικό ήταν στο πρόσωπό της. Αυτό το βλέμμα, είναι το βλέμματο οποίο θα ακολουθεί και πρέπει να ακολουθεί – όλους μας, για χρόνια. Είναι τοβλέμμα των τεσσάρων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν και που δε έτυχε να το δούμε.Είναι το βλέμμα χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή τουςνα κατεδαφίζεται ξαφνικά. Είναι το βλέμμα πατεράδων και μανάδων, που βλέπουν τηφτώχεια να πλησιάζει απειλητικά στο σπίτι τους. Είναι το βλέμμα μιας κοινωνίαςπου έχει αφήσει εδώ και χρόνια στην άκρη τα πιο σημαντικά όπλα της φαρέτραςτης. Την αλληλεγγύη και την αγάπη. Είναι το βλέμμα νέων παιδιών που κοιτάζουνσε ένα αβέβαιο και νοσηρό μέλλον. Την 05/05/2010, γίναμε όλοι μάρτυρες αυτήςτης δισυπόστατης εικόνας που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Από τη μια μεριάμια μεγαλειώδης διαδήλωση, ένα πλήθος κόσμου σαν ποτάμι που διαδήλωνε ειρηνικάαλλά μαχητικά τα δίκαιά του. Από την άλλη μεριά μια φρικιαστική δολοφονίατεσσάρων ανθρώπων που παγιδεύτηκαν ακούσια σε μια ποντικοπαγίδα, πουεισέπνευσαν θάνατο και άφησαν εκεί τα σώματά τους. Η ίδια δισυπόστατη εικόνατης κοινωνίας που ζούμε χρόνια. Από τη μια οι κροίσοι, και από την άλλη ηκρίση.

Την 05/05/2010 έγιναν συγκλονιστικάγεγονότα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν σαν συστατικά στη σωστήδόση, και θα δημιουργήσουν την κοινωνική χημική αντίδραση που χρόνια τώρα ήτανσε ύπνωση. Η απάνθρωπη, προβοκατόρικη, φασιστική δολοφονία των τεσσάρωνσυνανθρώπων μας, και η μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων εργαζόμενων,ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίων είναι δύο κρίσιμα και χρήσιμα συστατικά. Ησύνθεσή τους, θα μετατρέψει έστω και σε λίγο βάθος χρόνου, την συλλογικήκατάθλιψη που περνάγαμε για πολλούς μήνες σε ενεργητική σκέψη και δράση. Στοτέλος της διαδικασίας αυτής, είναι βέβαιο ότι η κοινωνία έστω και μέσα απόεπίπονους τοκετούς, θα βρει ξανά το νόημα που ένωνε τους ανθρώπους μεταξύ τους,θα αντιληφθεί ότι η αντίθεση δεν είναι μεταξύ του εργαζομένου και του ανέργου,του εργαζόμενου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, του νέου και του μεγαλύτερου,του συνταξιούχου και εκείνων που επιδιώκει να πάρει σύνταξη και άλλα τέτοια.Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αναπτύξει μια πιο ισχυρή συλλογική συνείδηση καιθα προστρέξει στις πηγές των αγώνων της, με δυο αναγκαίες συνθήκες Νου καιΚαρδιάς. Την Αλληλεγγύη και την Αγάπη. Κάθε ένας, κάθε μια που επιθυμεί καιθέλει για τον εαυτό του, να νοιώθει ότι λειτουργεί επαναστατικά, πρέπει πάντανα θυμάται τη φράση – ρήση του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα «Δε μπορεί ναείσαι επαναστάτης, αν δεν αγαπάς».


 

                                                      Κώστας Σκηνιώτης

Μέλοςτης Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

by: graphics.gr