act4children


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Καμπάνιες / Video / Δραστηριότητες Ενδιαφέροντα Άρθρα Πληροφορίες και Συμβουλές Επικοινωνία
Νέα / Ανακοινώσεις
2011-01-01
Καληνύχτα 2010

                                      Καληνύχτα 2010

                                      Καλησπέρα 2011

      Στο στίβο ο δρόμος των 100 μέτρων ονομάζεται κούρσα της μιας ανάσας.

Η ανθρωπότητα κλείνεισε λίγο τα πρώτα 10 μέτρααπό τα 100 του 21ουαιώνα.

Ενός αιώνα τον οποίοπερίμενε με μεγάλη προσμονή, αδημονία, και υψηλές

προσδοκίες για τομέλλον του Κόσμου.

     Η ανθρωπότητα έχει διανύσει τα πρώτα αυτά 10 μέτρα με κομμένη την

ανάσα.         

                                 

     Είμαστεκυριολεκτικά στη βάση ενός ηφαιστείου την ώρα της  προετοιμασίας της έκρηξης. Είμαστε στο κέντροενός κυκλώνα ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μεγάλα, τα θεμελιώδη προβλήματα τηςανθρωπότητας  προβάλουν Άλυτα και ακόμηδυσκολότερα από ότι ήταν πριν.

·        Τα2/3 του πλανήτη αυτού βρίσκονται πια στο όριο της φτώχειας και  κάτω από αυτό.   

                    

·        Είκοσιεκατομμύρια παιδιά τουλάχιστον πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έλλειψη των βασικώναγαθών.

·        Εκατομμύριαπαιδιά υποσιτίζονται, παραμένουν αναλφάβητα, δεν προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν.

·        Ηανεργία κτυπάει την πόρτα ακόμα και των πιο ανεπτυγμένων χωρών  του κόσμου όπως είχαμε μάθει να τις αποκαλούμε.Πάνω από είκοσι εκατομμύρια άνεργοι στη Μητρόπολη του Καπιταλισμού Αμερική καιπάνω από εικοσιπέντε εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρώπη. Και αυτά είναι ταστοιχεία των επίσημων στατιστικών που καταχωρούν ως εργαζόμενους ακόμη καιαυτούς οι οποίοι απασχολούνται ελάχιστες ώρες τον μήνα.

·        Άστεγοιπεριφέρονται κατά εκατομμύρια στους δρόμους ακόμα και των μεγαλουπόλεων.  Στην Αμερική υπολογίζονται σε δεκαοκτώ εκατομμύρια.Περιοχές ολόκληρες όπως πχ.  στο Detroit μοιάζουν στοιχειωμένες αφού τασπίτια είναι ορθάνοικτα και μέσα κανείς. Τα εστιατόρια αφήνουν πια συστηματικά  τα υπολείμματα των φαγητών τακτοποιημένα στηνπόρτα  γιατί γνωρίζουν ότι το βράδυ θα περάσουν  οι πεινασμένοι. Οι ίδιες εικόνες αρχίζουν ναξετυλίγονται με ραγδαίο τρόπο  στο  Λονδίνο, στο Παρίσι αλλά και στην Αθήνα.

·        Ημετανάστευση έχει πάρει πια τον χαρακτήρα μετακίνησης πληθυσμού από χώρα σεχώρα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των βασικών αναγκών σε εργασία, τροφή καιένδυση.

·        Πόλεμοικαι υποκινούμενες συγκρούσεις θρησκευτικών παθών.

  

 Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα στο κατώφλι του 2011. Είναι η εικόνα της

κρίσης ενός Συστήματος το οποίοδιατυμπάνιζε ότι είναι ακλόνητο και  ότιείναι ικανό να λύσει τα θεμελιώδη προβλήματα της Κοινωνίας.

      Ο καπιταλισμός περνάει μια από τις πιο βαθιές,δομικές κρίσεις του και επιχειρεί με τρόπο απροκάλυπτο να την μεταφέρειολόκληρη στις πλάτες της κοινωνίας. Είναι οπλισμένος με μια σειρά υπερεθνικά όργανα(G20,G8, Δ.Ν.Τ., Παγκόσμια Τράπεζα,Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.λπ.) και χρησιμοποιώντας την Παγκοσμιοποίηση ωςεργαλείο μεταφέρει την κρίση από χώρα σε χώρα. Την ίδια ώρα δηλώνει ξεκάθαραότι στην ουσία δεν υφίσταται δημοκρατία και δημοκρατική διακυβέρνηση, αφού σεόλους τους τόνους το Σύστημα τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τιςανώνυμες ( πλην επώνυμες επί της ουσίας ) Αγορές. Όλη την προηγούμενη περίοδο οκοινωνικός πλούτος σωρεύτηκε σε ελάχιστα χέρια επί γης.

    Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Αριστερά τόσο σε διεθνές επίπεδο όσοκαι σε κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να προβάλλει το πρόγραμμα, τον τρόπο, τηνμέθοδο, να προβάλλει ουσιαστικά και σταθερά την εναλλακτική πρόταση για να βγειη Κοινωνία από αυτή την κρίση. Πρέπει να μιλήσει ξανά για το όραμα και τηνανάγκη του Σοσιαλισμού, την ανάγκη για την επικράτησή του διεθνώς (έχεικαταρρεύσει η ουτοπία της δυνατότητας ύπαρξης Σοσιαλισμού σε μια μόνο χώρα) καιστη βάση ενός ουσιαστικού μεταβατικού προγράμματος που θα στοιχίζεται με τιςανάγκες κάθε χώρας να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της κοινωνίας, για να ξαναβρείκανείς την ανατολή του ήλιου στην άκρη του ορίζοντα.

                                          ΚώσταςΣκηνιώτης

                                          Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

by: graphics.gr