act4children


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Καμπάνιες / Video / Δραστηριότητες Ενδιαφέροντα Άρθρα Πληροφορίες και Συμβουλές Επικοινωνία
Νέα / Ανακοινώσεις
2013-04-22
«Συμμαθητές – Συμμαχητές»

                                     2o Γυμνάσιο Αρρένων

 

                                           Συμμαθ(χ)τές


Ιαχές

τύμπανα λύρες και ζουρνάδες

θρύλος που την εμφάνισή του κάνει

τσαπ – τσαπ

χέρια ρυθμικά κτυπάνε

γροθιές στον ουρανό υψωμένες

άρρενες την εμφάνισή τους κάνουν.

 

Στύβουν τη πέτρα

ψωμί και μόρφωση

στύβουν τη πέτρα

τανάλιες χέρια

κοφτερά μυαλά

καρδιές αγάπης και αλληλεγγύης

τσαπ – τσαπ, ερχόμαστε.

 

Άνδρες την εμφάνισή τους κάνουν

το χρόνο στύβουν

ζουμί το χώμα να ποτίσει

τανάλιες χέρια, κοφτερά μυαλά

μαλλιά λιγάκι χιονισμένα

μάτια δακρυσμένα, καθαρά

τσαπ  - τσαπ,ο μύθος καλπάζει ξανά.Προς: τον Χάρη Κανδηλόρο

 

 

 

                                                                                                  Αθήνα, 11/4/2013

 

 

 

                  Αγαπητέ Χάρη,

 

                  Ήθελανα σε ευχαριστήσω προσωπικά, και μέσα από σένα να ευχαριστήσω και τους άλλουςαγαπητούς, αγαπημένους και εκλεκτούς συμμαθητές που είχατε την ευθύνη τηςδιοργάνωσης, της εξαιρετικής εκδήλωσης που μας έφερε πολύ κοντά και ζωντάνεψεμνήμες των παιδικών μας χρόνων. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

 

                  Θαήθελα επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά γιατί θεωρώ την πρόσκληση που μουαπευθύνατε ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική για μένα, αφού ξέρατε ότι προσωπικάβρέθηκα στο θρυλικό 2ο Γυμνάσιο μόνο την 3η και τελευταίατάξη του Λυκείου.

 

                  Σημειώνωεδώ λίγα λόγια που είχα τη διάθεση και ήθελα να τα πω στην εκδήλωσή μας, αλλάπαράλληλα δίσταζα γιατί δεν ήθελα να καταχραστώ τον χρόνο και να κουράσω τουςαγαπητούς συμμαθητές.

 

                  Βρέθηκαστο 2ο Γυμνάσιο την 3η και τελευταία τάξη του Λυκείουυποχρεωμένος ουσιαστικά να μετακινηθώ από το 19ο , αφού γνώριζα ότι θα είχα μια δύσκολη χρονιά εξ’αιτίας των συγκρούσεων που υπήρχαν από τη κοινωνική δραστηριότητα της εποχής.Στο 2ο Γυμνάσιο ήταν ήδη οι φίλοι και συμμαθητές του 19ουΝίκος Σταυρόπουλος και Σάκης Ρενιέρης, και επίσης ταυτόχρονα μετακινήθηκε και οαγαπητός φίλος Σόλων Τσατσαρώνης.

 

Από  την άλλη μεριά στο 2ο Γυμνάσιοφοιτούσαν ήδη αγαπητοί και αγαπημένοι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές από τοΔημοτικό, όπως ο εξαίρετος Μανόλης Μικρός, ο εξαίρετος Νίκος Κυπριώτης, οι εξαίρετοικαι αγαπητοί Γιώργος Καριοφυλλάκης, Αλέκος Αλμπάνης, Γιάννης Βονόρτας καθώς καιο φίλος Βιτωράτος.

 

 Υπήρχαν δε και κάποια άλλα παιδιά με τα οποίαβρισκόμασταν στις πλατείες και στα γήπεδα παίζοντας ποδόσφαιρο με τις πολλέςομάδες της εποχής που τη συγκροτούσαν συμμαθητές και φίλοι. Εξ’ ονόματος αυτώναναφέρω ενδεικτικά τον πάντα σεμνό και ήρεμο Καραγκούνη. Με την αγάπη και τηνκαλή διάθεση όλων ενσωματώθηκα γρήγορα στο χώρο και είχα τη χαρά και την τιμήνα κάνω νέους και ωραίους φίλους όπως ο Γιώργος Χρυσολούρης, ο Νίκος Νικολάκης,ο Σπύρος Τσοβόλας, ο Ανδρέας Τσόπελας, ο Γιώργος Σωτηράκης, ο Ηλίας Παπαφλωράτος,ο Γιώργος Παναγόπουλος, ο Φάνης Κοφινάς, ο Νίκος Πιλιλής, και άλλοι πολλοί πουθέλω να με συγχωρούν για την μη αναφορά των ονομάτων τους. Η αναφορά όλων τωνυπόλοιπων αγαπητών και αγαπημένων συμμαθητών γίνεται για λογαριασμό και εξ’ονόματος όλων.

 

 Στο σημείο αυτό θέλω να υπομνείσω με πολύσεβασμό και με τιμή στη μνήμη του, τη στάση του τότε Λυκειάρχη μας ο οποίος καιαπέκρουσε και με ενημέρωσε, για την επίσκεψη που δέχτηκε από το προηγούμενοσχολείο μου, για να του επιστήσουν τη προσοχή γύρω από τη κοινωνικήδραστηριοποίηση που είχα. Είναι κάτι που το θυμάμαι και θα το θυμάμαι πάντα.

 

                  Ταχρόνια πέρασαν για όλους, και πέρασαν σίγουρα με μάχες και δυσκολίες, μεανοδικές και καθοδικές πορείες, με ευτυχισμένες αλλά και δύσκολες στιγμές.Άλλωστε αυτή είναι η ζωή. Δεν είναι ποτέ μια ευθεία γραμμή, είναι ένας δρόμοςδύσκολος που πολλές φορές έχει εκπλήξεις μερικές από τις οποίες δεν είναικαθόλου ευχάριστες.

 

                  Σημασίαόμως έχει να μένουμε όρθιοι και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μεαξιοπρέπεια, με δύναμη και με θάρρος. Σε αυτό είναι πάντα σημαντική η συμβολήκαι η αγάπη του κύκλου των ανθρώπων που μας περιστοιχίζουν, και από αυτή τηνάποψη η συγκέντρωση αυτή στη δεδομένη κοινωνική στιγμή είναι εξαιρετικάσημαντική.

 

                  Στηπορεία λοιπόν των ετών αυτών μετά την αποφοίτησή μας, συνέχισα να έχω επαφή μεκάποιους τρόπους (μερικές φορές και έμμεσους τρόπους) συμμαθητές και φίλους,αλλά και με κάποιους άλλους ευτύχησα να έχω συνεχή και άμεση επαφή. Αναφέρωενδεικτικά ότι θεωρώ τύχη που συνέχισα να έχω φιλική σχέση με τον ΓιάννηΒονόρτα, ένα πρόσωπο που διακρίνεται για τη σεμνότητα και την εργατικότητά του.Είχα την τύχη και έχω την τύχη να έχω μια επικοινωνία με τον Αλέκο Αλμπάνη.Παρακολουθούσα τον Φάνη Κοφινά ο οποίος ήταν ένας εξαιρετικός τερματοφύλακαςεκτός από εξαιρετικό παιδί που παραμένει. Για να δω τον Γιάννη και τον Φάνηπήγαινα στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, ενώ είναι αλήθεια ότι δενείμαι φανατικός φίλαθλος. Παρότι δεν ήμουν μπασκετικός πήγα πάρα πολλές φορέςστο γήπεδο για να δω τον Παπαφλωράτο και τον Παναγόπουλο, και σε όλες τιςσυζητήσεις με τους μετέπειτα φίλους μου δεν παρέλειπα να σημειώνω ότι το 2ο  Γυμνάσιο έβγαλε σημαντικούς και καλούςανθρώπους, έβγαλε επιστήμονες και σημαντικούς αθλητές όπως ο Βονόρτας, οΚοφινάς,  ο Παπαφλωράτος, ο Παναγόπουλος,ο Μιχόπουλος, ο Γκιρτζής και άλλοι, και αν ξεχνώ κάποιον ζητώ εκ των προτέρωνσυγγνώμη. Μόλις πολύ πρόσφατα ακούγοντας ότι ο Ηλίας Παπαφλωράτοςδραστηριοποιείται κοινωνικά και συμβάλλει πολύ σημαντικά στον Τρίτωνα,αποφάσισα εξ’ αιτίας του να ανταποκριθώ στο αίτημα κάποιων γνωστών μου για νασυμβάλλω και εγώ, αφού πρόκειται για έναν σύλλογο με τον οποίον μεγαλώσαμε απόπαιδιά.

 

                  Σημειώνω,ότι κάποια τυχαία στιγμή είχα την τύχη και την τιμή σε μια συγκέντρωση στοΣπόρτινγκ, ο αγαπητός συμμαθητής μας Καραγιώργης να απαγγείλει το ποίημα μου«Εργατική Τάξη». Ίσως να το θυμάται και ο ίδιος.

 

                  Είναιπραγματικά υπέροχο να βλέπεις 57 σημαντικούς από κάθε άποψη για τον κάθε ένανανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένας καθηγητής Πανεπιστημίου ο Μανόλης Μικρόςπου δεν δίστασε να εμφανίσει τον έλεγχό του, να δείχνουν ο ένας προς τον άλλοντόση αγάπη και τόσο σεβασμό. Η συγκέντρωσή μας ήταν πάρα πολύ σημαντική γιαμένα, και μου πρόσφερε ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά.

 

                  Κάνονταςένα παιχνίδι με τους αριθμούς σκέφτηκα ότι το 1978 που αποφοιτήσαμε και έκλεινεένας κύκλος,  τελειώνει στον αριθμό 8. Τα35 χρόνια που μεσολάβησαν κάνουν άθροισμα 8. Αν κάνουμε ένα ολοκληρωμένοάθροισμα το 1978 κάνει τον αριθμό 7.  Αφενόςσκέφτομαι ότι παραμένουμε ακόμα με τις ίδιες αρχές και αξίες, (το 8 με το 8),και  αφετέρου σκέφτομαι ότι κλείσαμε ένανκύκλο που τελειώνει στο 7 και βρεθήκαμε σε έναν αμέσως επόμενο που αρχίζει  με το 8. Άρα είμαστε σε μια συνεπή συνέχεια,και σε μια εξαιρετικά καλή στιγμή για να ξαναβρεθούμε για να κάνουμε ουσιαστικάκαι ενδιαφέροντα πράγματα.

 

                  Στησυνάντηση τέθηκε από τον αγαπητό συμμαθητή Καρατζάκο αν δεν κάνω λάθος,  ένα ζήτημα μια πιθανής κοινωνικήςδραστηριοποίησης του κύκλου των συμμαθητών. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, καιπροσωπικά όπου θα μπορούσα να συμβάλλω και να συνεισφέρω θα ήθελα να δηλώσωπαρών.

 

                  Σκέφτομαιότι θα μπορούσαμε

 

·       Να οργανώσουμε μια λίσταμε τα στοιχεία και την επαγγελματική δραστηριότητα όλων ή όσων θέλουν να τηδηλώσουν, ώστε να μπορούμε να απευθυνόμαστε ο ένας στον άλλον για θέματαεπαγγελματικού ενδιαφέροντος ή ανάγκης

 

·       Θα μπορούσαμε με τρόποπροσεκτικό και διακριτικό, βασισμένοι σ’ αυτόν το κύκλο που ανοίξαμε, νασυμβάλλουμε με αλληλεγγύη σε περιπτώσεις κάποιων από μας που θα την είχανανάγκη σε μια δεδομένη στιγμή

 

·       Θα μπορούσαμε ακόμα ναπαρέμβουμε στα κοινωνικά δρώμενα και για θέματα που θεωρούμε ιδιαίτερασημαντικά με μια ενδεχομένως ενυπόγραφη επιστολή για κάποιο θέμα

 

·       Θα μπορούσαμε ακόμα όλοιμαζί ή κάποιοι εξ’ ονόματος όλων να επισκεφτούμε κάποιες στιγμές ένα σχολείο,ένα γηροκομείο, μια φυλακή ανηλίκων και να δώσουμε έστω ένα στίγμα αλληλεγγύηςκαι ανθρωπιάς

 

·       Θα μπορούσαμε ίσως ναφτιάξουμε ένα site με την επωνυμία «Τσαπ – τσαπ ο μύθος μένει» και υπότιτλο1978 – 2013, και σε αυτό να καταλήγουν όλες οι επικοινωνίες μας, η κοινωνικήδραστηριοποίησή μας, η παρουσίαση της κοινωνικής δραστηριοποίησης όποιων απόμας έχουν, η λογοτεχνική, εικαστική ή άλλοι ενασχόλησή τους και ότι άλλο θαμπορούσε να σκεφτεί οποιοσδήποτε.

 Αγαπητέ Χάρη,

 

Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη γιατο μακροσκελές του σημειώματος και την κούραση που αυτό δημιουργεί σε όσουςέχουν τη διάθεση να το διαβάσουν.

 

Είχα ειλικρινή διάθεση να καταθέσωτα παραπάνω.

 

                  Θέλωνα ευχαριστήσω εσένα και τους συνδιοργανωτές, όλους τους συμμαθητές και αυτούςπου λόγω προβλημάτων δεν ήταν εφικτό να είναι εκεί, θέλω να ευχαριστήσω τοναγαπητό Αλέκο Καψύλη για την εξαιρετική ανάγνωση του ποιήματός μου, θέλω ναευχαριστήσω τον Σόλωνα Τσατσαρώνη για τη βοήθεια που μου πρόσφερε για να φθάσωστο χώρο, κατά τη παραμονή μου στο χώρο αλλά και μετά, τον Γιώργο Χρυσολούρηκαι τον Νίκο Πιλιλής για τον ενδιαφέρον που έδειξαν ώστε να ενημερωθώ και ναφθάσω στη συνάντηση, καθώς και τον Γιώργο Παναγόπουλο που επίσης είχε τηδιάθεση να με παραλάβει και να με συνοδεύσει στη  συνάντηση.

 

                  Στέλνωτις ευχές και την αγάπη μου σε όλους, αν ξέχασα κάποιον ζητώ συγγνώμη.Προσωπικά θα ήθελα και θα ήταν χαρά μου να λάβω από όποιον συμμαθητή επιθυμείκαι τα στοιχεία της διεύθυνσής του, ώστε να μπορώ να του αποστείλω κάρτες καιβιβλία, όπως  συνηθίζω  το κάνω με όλους τους φίλους μου.

 

                  Μειδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη προς όλους

 

 

 

 

                                                                                    Κωνσταντίνος Σκηνιώτης

 

by: graphics.gr