Να μην είναι συνεπείς στα συμφωνηθέντα με τους πελάτες τους, π.χ. μπορεί να μην παραδώσουν προϊόντα που έχουν συμφωνηθεί.
Να κάνουν κακή χρήση προσωπικών δεδομένων.
Να κάνουν κακή χρήση των πληροφοριών πληρωμής (στοιχεία πιστωτικής κάρτας).
Τέτοιοι εμπορικοί ιστοχώροι μπορεί ακόμη να προσφέρουν ανεπιθύμητες ή παράνομες υπηρεσίες σε παιδιά (τζόγος, πορνογραφικό υλικά κ.α.)
Συνήθως, τέτοιες ιστοσελίδες έχουν δημιουργηθεί σε χώρες όπου θα υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που να απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Πως μπορώ να αναγνωρίζω ασφαλείς μεθόδους συναλλαγών; Οι αξιόπιστες εμπορικές ιστοσελίδες παρέχουν συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών»(secure electronic transaction). Έτσι, όταν καταχωρείτε πληροφορίες πληρωμής (π.χ. στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας), να ελέγχετε πάντα αν η διεύθυνση της ιστοσελίδας που έχετε επισκεφτεί ξεκινά με «https» και όχι με «http://». Έτσι, μπορείτε να αναγνωρίζετε αν η ιστοσελίδα προσφέρει ασφαλείς συναλλαγές ή όχι.
Ποιός είναι ο τρόπος που θα μπορώ να αναγνωρίσω τις αξιόπιστες εμπορικές ιστοσελίδες; Το πιθανότερο είναι, οι γνωστές και εδραιωμένες εταιρείες να είναι το ίδιο αξιόπιστες στο Διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Άλλα κριτήρια είναι:
Ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρείας με το όνομα της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
Οι όροι των συμβάσεων είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς.
Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και οι όροι της εγγύησης είναι σαφή.
Η τιμή του προϊόντος να είναι ξεκάθαρη και να περιλαμβάνει όλες τις τυχόν χρεώσεις.
Ο ιστοχώρος παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωμής
Οι παραγγελίες επιβεβαιώνονται με e-mail
Οι καταναλωτές έχουν ένα σαφώς καθορισμένο δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας.
Η ώρα της παράδοσης είναι προκαθορισμένη.
Είναι προτιμότερο η συναλλαγή που έχει γίνει με κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα να εδρεύει στην ίδια χώρα με τον πελάτη ώστε σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στη συναλλαγή, να είναι ευκολότερη η αντιμετώπισή τους.
Τι ονομάζουμε Phishing; Ο τρόπος παραπλάνησης ενός χρήστη κάνοντάς τον να δώσει προσωπικά του στοιχεία σε μια ψεύτικη φόρμα στο Διαδίκτυο, ονομάζεται Phishing.
Για παράδειγμα, ο χρήστης λαμβάνει ένα e-mail που φαίνεται να έχει σταλεί από την τράπεζά του και στο οποίο ενημερώνεται για κάποια «κενά» ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα, και του ζητείται ευγενικά να συνδεθεί σε μια ειδική ιστοσελίδα (η οποία επίσης φαίνεται ότι προέρχεται από την τράπεζα αυτή) για να καταχωρήσει εκεί το όνομα του, κωδικούς του, προσωπικές πληροφορίες λογαριασμών κ.λπ.
Είναι σημαντικό να ξέρει ο καθένας ότι, καμιά τράπεζα δεν θα ζήταγε ποτέ προσωπικές πληροφορίες των πελατών της μέσω e-mail ή διαδικτυακών υπηρεσιών.