act4children


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Καμπάνιες / Video / Δραστηριότητες Ενδιαφέροντα Άρθρα Πληροφορίες και Συμβουλές Επικοινωνία
Πληροφορίες και Συμβουλές (5 Βασικές ερωτήσεις για τα Παιδιά σας!)

Οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να εστιάζονται, σύμφωνα με την κυρία Merritt, στα πέντε παρακάτω βασικά σημεία :

 1. Τι κάνουν οι φίλοι σας online στο Διαδίκτυο;
  Αυτή η ερώτηση απομακρύνει την προσοχή από το παιδί και την κατευθύνει στις γενικές διαδικτυακές δραστηριότητες στον άμεσο διαδικτυακό περίγυρο του. Είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά ουδέτερη και γενική. Φυσικά, κάθε γονέας απαιτεί ειλικρινείς απαντήσεις και γι’ αυτό πρέπει να διαβεβαιώσει το παιδί του ή τα παιδιά του ότι δεν θα τα τιμωρήσει για τις απαντήσεις τους. Θα ακούσετε για δραστηριότητες όπως παιχνίδια, chat, χτίσιμο κοινωνικών δικτύων, ακόμη και εργασίες για το σπίτι και δραστηριότητες έρευνας.
 1. Ποιές είναι οι καλύτερες ή πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες;
  Ρωτήστε το παιδί σας να σας πεί γιατί έχει προτίμηση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε για τις ιστοσελίδες που δεν είναι πλέον δημοφιλείς και γιατί.
 1. Δείξε μου τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες
  Εξοικονομήστε 20 λεπτά από την πολυάσχολη ζωή σας για να δείτε πιγκουίνους να γλιστρούν σε ένα χιονισμένο λόφο ή το προφίλ του χτενισμένου με πλεξούδες «πολεμιστή» του παιδιού σας να στριφογυρίζει ένα ξίφος στην οθόνη του υπολογιστή. Παράλληλα, ρωτήστε πως διαμορφώνει τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Μπορεί και να δελεαστείτε να παίξετε και να στήστε τον δικό σας λογαριασμό. Βεβαιωθείτε ότι θα το πείτε στο παιδί σας αν το κάνετε. Ρωτήστε το παιδί πως χρησιμοποιεί αυτούς τους δικτυακούς τόπους και γιατί είναι οι αγαπημένοι του.
 1. Τι είναι το “cyberbullying”
  Μπορεί το παιδί σας να μη γνωρίζει το “cyberbullying” (δικτυακό βίαιο πείραγμα) με το όνομά του, αλλά ξέρει πως είναι και τι συναισθήματα προκαλεί. Μιλήστε για ιστορίες που διαβάσατε ή είδατε στις ειδήσεις για άσχημα e-mail, ενοχλητικές φωτογραφίες που προκαλούν αμηχανία, προσωπικές πληροφορίες που μοιράστηκαν ή στάλθηκαν σε άλλα παιδιά. Ρωτήστε για τις ψεύτικες αναρτήσεις στο MySpace ή Facebook. Μάθετε αν το παιδί σας έχει ακούσει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πως το “cyberbullying” είναι πολύ συχνό και, αν δεν το έχει δει ακόμη, είναι θέμα χρόνου ώσπου να το συναντήσει. Σιγουρευτείτε ότι ξέρει πως να αντιδράσει όταν συμβεί (μην απαντάς, αποθήκευσε το, μπλοκάρισέ το, ανάφερέ το στους γονείς ή σε άλλον ενήλικο).
 1. Όταν είσαι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, έχεις δει κάτι περίεργο ή κάτι που σε έχει κάνει να νιώσεις άβολα;
  Αυτή είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε για το “cyberbullying”, για τυχαίες ανακαλύψεις, όπως ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο, διαδικτυακούς τόπους με θέμα τη βία, τον ρατσισμό κ.τλ. ή κάτι άλλο περίεργο στο οποίο να εμπλέκεται ένα φίλος ή ένας γείτονας. Η ιδέα είναι να σιγουρευτείτε πως το παιδί ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς και ότι δεν θα τιμωρηθεί όταν κάτι κακό συμβεί στο Διαδίκτυο. Το να ζήσει κάτι κακό είναι σχεδόν αναπόφευκτο όταν το παιδί είναι ενεργό στο internet. Σιγουρευτείτε πως το παιδί ξέρει ότι μπορεί να σας ζητήσει βοήθεια και ότι δεν θα αντιδράσετε υπερβολικά.

  Σε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών οι γονείς μπορούν να κάνουν και άλλες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα: «Γνωρίζεις πραγματικά όλους στη λίστα των φίλων σου;», «Λαμβάνεις ποτέ μηνύματα από αγνώστους; Πως τα χειρίζεσαι;», «Έχεις συναντηθεί ποτέ με κάποιον με τον οποίο μιλούσες online;» «Είναι άνθρωποι στο γκρουπ των φίλων σου κακοί ο ένας προς τον άλλον στο Διαδίκτυο ή στο τηλέφωνο; Τι λένε; Είναι τόσο κακοί με εσένα; Θα μου το έλεγες αν ήταν;» «Κάποιες φορές τα παιδιά τραβούν άσεμνες φωτογραφίες και τις στέλνουν στους άλλους. Είχε συμβεί ποτέ αυτό στο σχολείο σου;».


act4children / 2009-03-20 08:27:13
Επιστροφή στα Θέματα »
Προσθέστε κι εσείς το σχόλιό σας!
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά
Ονοματεπώνυμο (*):
Email (*):
Τίτλος:
Πλήρες κείμενο (*)
          
Το να στέλνετε φωτογραφίες σε ηλεκτρονικούς φίλους δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, έτσι, λοιπόν αποφύγετε να στέλνετε δικές σας φωτογραφίες σε άτομα που γνωρίσατε μέσω Διαδικτύου και δεν γνωρίζετε προσωπικά.

Αν εντοπίσετε σελίδα που ανήκει στην κατηγορία του παράνομου περιεχομένου, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Γραμμή Αναφοράς Παράνομου Περιεχομένου στο Internet www.safeline.gr
by: graphics.gr