act4children


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Καμπάνιες / Video / Δραστηριότητες Ενδιαφέροντα Άρθρα Πληροφορίες και Συμβουλές Επικοινωνία
Πληροφορίες και Συμβουλές (Τι είναι το φίλτρο;)
filesΤα συστήματα φιλτραρίσματος ή απλά φίλτρα, ρυθμίζουν την πρόσβαση σε πληροφορίες ή υπηρεσίες στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε καθορίσει. Μπορούν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή του χρήστη, σε ένα κεντρικό υπολογιστή που ανήκει σε κάποιο φορέα (π.χ. proxy server σε ένα σχολείο) ή τους υπολογιστές ενός παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου και μπορούν να αντιδράσουν με διάφορους τρόπους : μπορούν να ενημερώσουν για προβληματικές ιστοσελίδες, να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις ενός χρήστη στο Διαδίκτυο, να δεσμεύσουν  ύποπτους ιστοχώρους, και τέλος  να κλείσουν τελείως τον υπολογιστή.
act4children / 2009-03-24 10:06:28
Ποιός είναι ο βασικός στόχος ενός φίλτρου;
Ο Βασικός στόχος των φίλτρων για την προστασία των ανηλίκων είναι η παροχή ενός αξιόπιστου φράγματος που να μπορεί να μπλοκάρει  την πρόσβαση σε ένα μη αποδεκτό περιεχόμενο, σε ένα περιεχόμενο που θεωρείται επικίνδυνο ή σε ένα περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει ηθικές βλάβες στην ανάπτυξη των παιδιών. Ταυτόχρονα, το κατάλληλο για παιδιά και για νέους περιεχόμενο δεν θα πρέπει να μπλοκάρεται.
act4children / 0000-00-00 00:00:00
Το φιλτράρισμα του περιεχομένου αρκεί;
Τα φίλτρα μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα εργαλεία στην προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο. Όμως, πρέπει να καταλάβουμε  ότι αυτά μόνο συμπληρωματικά μπορούν να δράσουν  και πιθανώς μόνο σε μικρότερες ηλικίες. Η επικοινωνία με την οικογένεια, η εκπαιδευτική ενημέρωση στα σχολεία για την γνώση των κινδύνων, είναι προτιμότερη από τα τεχνολογικά φράγματα, καθώς συμβάλλει στη σωστή εκπαίδευση των ανηλίκων, στην κατανόηση των προβλημάτων και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την αντιμετώπιση αυτών.
act4children / 0000-00-00 00:00:00
Περιφραγμένες τοποθεσίες
Οι λεγόμενες «περιφραγμένες τοποθεσίες»  (walled gardens) ή (λευκές λίστες) (white lists) είναι λίστες από ιστοσελίδες που είναι κατάλληλες για ανηλίκους και επιτρέπουν στον χρήστη να έχει πρόσβαση αποκλειστικά σε αυτές.

ΛΙΣΤΕΣ «ΟΧΙ»
Συντάσσεται μία λίστα «Όχι» από ιστοσελίδες που πρέπει να αποφευχθούν. (π.χ. με προσβλητικό, βίαιο ή ρατσιστικό περιεχόμενο) σε περίπτωση που το παιδί σας προσπαθήσει να μπει σε κάποια από αυτές, τότε μπλοκάρεται η πρόσβαση του. Ορισμένα προγράμματα λειτουργούν και με λίστες απαγορευμένων λέξεων. Μόλις βρεθεί κάποια από αυτές τις λέξεις σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή στην ίδια την ιστοσελίδα, τότε μπλοκάρεται η πρόσβαση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τις λίστες τύπου «Όχι» είναι ότι πρέπει να αναβαθμίζονται συνεχώς.

ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Τα πιο απλά φίλτρα της αγοράς κλειδώνουν το περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας λίστα με απαγορευμένες λέξεις. Αυτές οι λέξεις – κλειδιά δημιουργούνται και μπορούν να ανανεώνονται εύκολα και γρήγορα.

Φιλτράρισμα βάσει αυτόματης ταξινόμησης του περιεχομένου, τα συστήματα αυτόματης ταξινόμησης αξιολογούν ολόκληρο το κείμενο που υπάρχει σε μια ιστοσελίδα. Χρησιμοποιούν   γνωστές στατιστικές μεθόδους, όπως αυτές που εφαρμόζουν τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
Οι πάροχοι της διαδικτυακής πληροφορίας τοποθετούν εθελοντικά στον αντίστοιχο ιστοχώρο μια ετικέτα, η οποία δείχνει αν και σε ποιο βαθμό η ιστοσελίδα αυτή περιέχει συγκεκριμένο υλικό (π.χ. βία, γυμνό, τυχερά παιχνίδια, περιεχόμενο για ενηλίκους κ.λπ). Οι ετικέτες και οι κατηγορίες έχουν δημιουργηθεί από την Ένωση Αξιολόγησης Περιεχομένου του Διαδικτύου ICRA. Tο φίλτρο διαβάζει αυτές τις ετικέτες και αποφασίζει βάσει των όσων έχουν επιλέξει οι γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά να δουν. Εδώ όμως έχουμε ένα πρόβλημα διότι  αυτό το σύστημα  εξαρτάται από το αν οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων θα αξιολογήσουν εθελοντικά τις ιστοσελίδες τους, και μέχρι στιγμής, δεν είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑΤΟΣ
Οι βασικές μέθοδοι φιλτραρίσματος  συνδυάζονται σήμερα με πολλούς τρόπους με στόχο να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, αλλά και για να διαφοροποιείται η προσβασιμότητα ανάλογα με την ηλικία.

act4children / 2009-03-09 19:22:43
Επιστροφή στα Θέματα »
Προσθέστε κι εσείς το σχόλιό σας!
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά
Ονοματεπώνυμο (*):
Email (*):
Τίτλος:
Πλήρες κείμενο (*)
          
Όλοι οι χρήστες όταν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, αφήνουν πάντα ηλεκτρονικά ίχνη, τα αποκαλούμενα “cybertrails”

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στα blogs είναι το να αποκαλύψει κανείς προσωπικές του πληροφορίες που μπορεί να διαδοθούν σε όλο το διαδίκτυο και να χρησιμοποιηθούν εις βάρος του (π.χ. κλοπή ταυτότητας)
by: graphics.gr